Real Madrid kohtaa tänään klo 20.00 Las Palmasin La Ligan keskiviikon ottelussa kotonaan Santiago Bernabeulla. Los Blancosilla on paikka kääntää kurssi harmillisen derby tappion jälkeen. Lisää panosta peliin tuo varmasti se, että Barcelona menetti pisteitä eilen, joten tänään voitolla Real nousee jälleen sarjakärkeen. Tämä toki edellyttää myös sitä, että Girona menettää pisteitä Villarrealin vieraana.

El Derbi Mardileño

Viikonloppuna pelattu El Derbi Madrileño jätti paljon kysymysmerkkejä ilmaan. Mikä on Los Blancosin hyökkäyspeli (ainoa maali oli kaukolaukaus) ja miten puolustuspeli toimii? Onko päävalmentaja Ancelottin pelistrategia oikeanlainen isoihin otteluihin? Näihin kysymyksiin emme vielä saa täyttä vastausta, mutta se mikä on varmaa, Real ei onnistunut ensimmäisessä suuressa testissä.

Real tuntuu olevan pulassa, kun vastustajan joukkue pelaa matalalla blokilla ja se osoittautui Atleticoa vastaan suureksi haasteeksi päästä puolustuslinjan ohi.

Puolustus

Real on päästänyt tällä kaudella yhtä maalia lukuunottamatta kaikki keskityksistä ja niissä oli jälleen suuria haasteita Atleticoa vastaan. Real on myös päästänyt kuudessa pelaamassaan ottelussa peräti neljä kertaa maalin ensimmäisen noin 10 minuutin aikana. Los Blancos on usein onnistunut nousemaan ja kääntämään pelin, mutta pelin alkuihin tulee joukkueen kiinnittää enemmän huomiota jatkoa ajatellen.

Kauden alussa Real Madrid sai huonoja uutisia ykkösvahti Courtoisin ja ykköstoppari Militãon loukkaantumisten muodossa, jotka pitävät molemmat pelaajat sivussa lähes koko kauden tai pahimmillaan koko kauden. Tämä jo itsessään on valtavan iso muutos, kun ajatellaan puhtaasti puolustuspeliä. Topparipari Alaba-Rüdiger on pelannut yhdessä aiemminkin, mutta nyt maalia vartioi Kepa, joka hankittiin siirtoikkunan lopussa Courtoisin tuuraajaksi. Kepa liittyi joukkueeseen Chelseasta, jossa puolustuspeli on todella erilaista Real Madridiin verrattuna.

Realilla on aiemminkin ollut haasteita puolustuspelin kanssa, joten tämä tilanne ei ole uusi. Erona aiempiin kausiin on kuitenkin se, että tällä kaudella nimenomaan keskitykset ja oman boksin puolustaminen ovat olleet se heikko kohta verrattuna aiempiin kausiin. Usein vastustaja on rokottanut Los Blancosia tilanteenvaihdoista.

Tällä hetkellä näyttää siltä, etteivät pelaajat ole täysin selvillä siitä, mikä kunkin pelaajan oma rooli puolustusvaiheessa on. Toppareiden väliset etäisyydet ovat todella isot, kun vastustaja luo painetta boksin ympärillä ja keskittää laidalta, joka on jättänyt mm. David Alaban puolustamaan yksin vastustajan kärkipelaajaa vastaan. Puolustusvaiheessa Realin pelaajilla ei myöskään tunnu olevan täyttä selvyyttä siitä, kenen pitäisi vartioida vastustajan pelaajia. Tämä näkyi Atleticoa vastaan siinä, ettei saatu luotua painetta pallolliseen pelaajaan tarpeeksi ajoissa, jotta keskitykset boksiin oltaisiin voitu peittää.

Aika näyttää, kuinka valmennusjohto reagoi tähän ongelmaan jatkossa. Kokeiluna voisi toimia kolmen topparin linja, jolloin toppareiden väliset etäisyydet puolustusvaiheessa olisivat lyhyemmät ja vastustajan hyökkääjällä olisi puolustajien sijoittumisen onnistuessa 1v2 tilanne Realin boksissa. Tällöin olisi myös mahdollista saada laidoilla enemmän painetta pallolliseen pelaajaan ilman pelkoa siitä, että laitapuolustajan ja topparin väliin jäisi valtavan isoa aukkoa.

Ennakoidut avauskokoonpanot

Real Madrid:

1-4-1-2-1-2

Kepa; Vázquez, Rüdiger, Nacho, Mendy; Tchouameni; Valverde, Kroos; Bellingham; Rodrygo, Joselu

Las Palmas:

1-4-3-3

Valles; Araujo, Coco, Suárez, Cardona; Loiodice, Perrone, Kirian; Marvin, Munir, Viera

Otteluennakko Real Madrid – Las Palmas

Aika palata voittojen tielle. Real Madridilla ei ole mitään muuta tavoitetta, kuin hakea illan ottelusta voitto. Helppoa siitä ei varmasti tule, sillä Las Palmas on sitkeä joukkue, joka prässää kovalla intensiteetillä. Realin tulee pyrkiä nopeaan pallonliikutteluun, jotta prässi saadaan purettua ja sen myötä yrittää hyödyntää isompia tiloja hyökkäyskolmanneksella. Las Palmas tulee varmasti myös ison osan pelistä puolustamaan syvällä, joten lääkkeet matalan blokin murtamiseen olisi syytä löytää jo alkukauden aikana. Joselu on boksin sisällä pelote mille tahansa joukkueelle, mutta monipuolisuutta kaivataan lisää viimeisellä kolmanneksella.

Joukkueet ovat kohdanneet edellisen kerran kaudella 2017-2018, jolloin Real Madrid voitti molemmat kohtaamiset lukemin 3-0.

Kiinnitä huomio seuraaviin asioihin:

  1. Pelin alku. Nukkuuko Los Blancos jälleen ensimmäisen vartin omalla puolustusalueella vai saadaanko kurssi käännettyä tältä osin? Onko pelaajien rooleja käyty läpi harjoituskentällä?
  2. Viniciuksen paluu? Viniciuksen oli määrä palata kokoonpanoon viikonloppuna, mutta vatsaongelmat pudottivat kuitenkin brassitähden ulos kokoonpanosta. Tänään on kuitenkin lupa odottaa Vinin paluuta kentälle.
  3. Rodrygo. Rodrygo on saanut paljon palautetta tehottomuudestaan alkukaudella. Kuuteen La Liga-otteluun ja 522 peliminuuttiin ainoastaan yhden maalin kirjauttanut Rodrygo on kuitenkin tilastojen perusteella Realin alkukauden parhaimpia pelaajia. Hän on luonut xG:tä alkukaudella 2,53 ja xA:ta 0,40. Rodrygo luo ylivoimia hyökkäyskolmanneksella laajalla säteellä ja mahdollistaa omilla liikkeillään tilaa muille pelaajille. Ainoa asia, mistä tällä hetkellä kiikastaa, ovat tehot.

Tulosveikkaus: Real Madrid – Las Palmas 2-0

Tekijät: NL & IQ